Menu

Het centrum voor ouders en professionele opvoeders met een pedagogische zorgvraag



Basisschoolkinderen

We bespreken hier onderstaande onderwerpen:

  1. Internet: Hoe leer ik mijn kind er verstandig mee omgaan? 
  2. Pesten: Welke signalen wijzen op gepest?
  3. Wat kan ik doen als mijn kind gepest wordt?
  4. Positief opvoeden, hoe doe je dat?
  5. Gezonde eetgewoonten
  6. Zakgeld

Hoe leer ik mijn kind verstandig omgaan met internet?

Sinds de opmars van de computer hebben ouders er een nieuw ‘opvoedterrein’ bij. Kinderen hebben niet alleen een leven op school, bij vrienden of bij een club, maar ook op het internet. Ze kunnen op internet veel informatie vinden voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Daarnaast kunnen ze er gamen, vrienden ontmoeten en lekker met elkaar kletsen. Ze doen dit dan ook veelvuldig. Van alle kinderen zit 90% regelmatig op het internet. Omdat internet een afspiegeling is van het gewone leven, kunnen ze er ook lastig gevallen worden, op pornografisch materiaal stuiten of gepest worden. In het echte leven zijn er net als op internet plaatsen waar ze niet moeten komen of personen die ze niet moeten ontmoeten. Over het algemeen kennen kinderen de mogelijkheden van de computer beter dan hun ouders. Ze beschikken echter nog niet over de levenservaring die je als ouder wel hebt. Ze kunnen de gevolgen van hun handelen niet altijd overzien en hebben jou als ouder nodig om veilig te internetten. Als ouder heb je wel enige digitale basiskennis nodig om je kind goed te kunnen begeleiden. Meer informatie hierover is te vinden op www.mijnkindonline.nl. Hier vind je ook informatie over mogelijkheden om je computer te beveiligen.

Tips van Kop-Zorg
-Praat met je kind over wat hij/zij allemaal tegenkomt op het internet. Het wordt op deze manier een gewoonte om belevenissen en informatie te delen met elkaar. Dit kan van groot belang zijn als je kind iets meemaakt op het internet waarvan hij/zij geschrokken is.

-Leer je kind hoe hij/zij veilig kan internetten. Zo is het belangrijk dat: Je kind geen persoonlijke informatie achter laat op het net. Denk hierbij aan naam, adres, geboortedatum, woonplaats, naam van de school, namen van broers en zussen enz.
* Je kind een nickname (nep naam) gebruikt. Bedenk er samen één die geschikt is.
* Je kind nooit mailtjes van onbekenden opent. Dit in verband met het binnen halen van virussen.
* Je kind zich nooit ergens aanmeldt zonder jouw toestemming. Ook niet tijdens een spelletje of voor cadeaus en/of spaarpunten. Als je kind zich aanmeldt bij een site met commerciële doeleinden dan loop je het risico veel spam te ontvangen.

-Maak voor het gebruik van de computer duidelijke afspraken en stel regels op. Leg uit dat die regels bedoeld zijn om kinderen te beschermen. Vertel ook dat ze geen straf krijgen als het per ongeluk toch gebeurt dat ze sites zien die alleen voor volwassenen bedoeld zijn. Als hier een straf voor is dan zullen ze eventueel ‘schokkende beelden’ niet meer met jou bespreken. Vertel dat regels die in het gewone leven gelden ook op het internet gelden. Bijvoorbeeld; geen grof taalgebruik of pestgedrag.

-Kinderen vinden het vaak moeilijk om uit zichzelf maat te houden in computergebruik. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze van alles ondernemen en niet alleen achter de computer zitten. Daarbij kunnen kinderen overgewicht ontwikkelen of last krijgen van RSI als ze te veel computeren. Zorg daarom dat je kind niet te lang achter elkaar achter de computer zit (maximaal 45 minuten) en dat tegenover een uur stil zitten achter de computer een uur beweging staat.

-Blijf in de buurt als je kind vrij gaat surfen op het internet. Zorg dus dat de computer op een plek staat waar je zicht op hebt. Zo heb je de mogelijkheid om na te gaan “waar”en “met wie”je kind omgaat en weet je of je kind zich aan de afspraken en regels houdt. Geef een complimentje als je kind zich aan de regels en afspraken houdt. Pas een logische consequentie toe als je kind zich niet aan de afspraken en regels houdt.

-Vanaf zijn negende jaar kun je je kind langzaam meer ruimte gaan geven op het internet. Het is belangrijk dat kinderen steeds meer vrijheid krijgen waarin ze kunnen laten zien dat ze de verantwoordelijkheid om zelfstandig te internetten aan kunnen. Hieraan voorafgaand is immers al een hele periode van regels en afspraken geweest waarin je kind heeft kunnen leren hoe hij/zij op een goede manier om kan gaan met de computer. Dit betekent niet dat je het helemaal kunt loslaten. Het wordt steeds meer een kwestie van ‘op de hoogte blijven’ van alles dat je kind meemaakt op het web. In gesprek blijven hierover is het allerbelangrijkste.


Welke signalen wijzen erop dat mijn kind wordt gepest?

Pesten komt veel voor onder kinderen in de basisschoolleeftijd. Ongeveer één op de vijf kinderen wordt minstens een keer per week gepest. Pesten kan zich afspelen in het zicht van andere kinderen, maar wordt meestal verborgen gehouden voor volwassenen. Het kan voor kinderen een hele traumatische ervaring zijn en het zelfbeeld en de houding tegenover school aantasten.

Bepaalde signalen kunnen er op wijzen dat je kind gepest wordt:
-Verlegen gedrag naar andere kinderen
-Moeite hebben om zichzelf te uiten
-Negatief zelfbeeld of zichzelf kleineren
-Van streek lijken, angstig of verdrietig zijn
-Weigeren om bijvoorbeeld naar school of een sportclub te gaan
-Achteruitgang van de leerprestaties
-Isolement, zoals niemand hebben om mee te spelen tijdens de pauzes


Wat kan ik doen als mijn kind gepest wordt?

-Negeer pesten nooit en laat het aanpakken van een pestkop niet aan je kind over. Vertel je kind wat je er aan gaat doen. Praat met mensen die de leiding hebben op de plek waar het pesten zich voordoet.
-Als je weet of vermoedt dat je kind wordt gepest, moedig hem/haar dan aan om precies te beschrijven wat er is gebeurd. Probeer er achter te komen of het al eerder is gebeurd en zo ja hoe vaak. Vraag wat je kind daarna deed en dring aan op precieze details. De situatie naspelen kan ook nuttig zijn.
-Blijf rustig. Als je heftig reageert en dreigt de ouders van de pestkop of de school te bellen, kan je kind gaan smeken om niets te zeggen of besluiten in het vervolg zijn/haar mond te houden. Neem niet als vanzelfsprekend aan dat de pestkop overal de schuld van is. Misschien heeft je kind hem of haar geplaagd of uitgedaagd.
-Zet alle feiten op een rijtje en zeg tegen je kind dat het pesten een probleem is en dat jullie samen aan een oplossing gaan werken.
-De meeste kinderen zoeken de oorzaak van het pesten in het karakter van de pestkop. Leg uit dat er verschillende redenen voor pesten kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat de pestkop zelf weinig vrienden heeft.


Positief opvoeden, hoe doe je dat?

Binnen Kop-Zorg vinden wij Positief opvoeden erg belangrijk, vandaar ook dat wij veel gebruik maken van de methode Triple P. Triple P is de rode draad binnen onze gesprekken met ouders. Meer weten of wil jij graag positiever opvoeden, neem dan contact met ons op!

Kinderen die positief worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Als je op een positieve manier met elkaar omgaat, heb je over het algemeen ook meer plezier samen!

Positief opvoeden, hoe doe je dat?

Een veilige en stimulerende omgeving bieden
Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving voor je kind. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, zal het veel gaan ontdekken en uitproberen.

Laten leren door positieve ondersteuning
Laat je kind leren door het daarin op een positieve manier te ondersteunen. Je kind heeft behoefte aan aandacht en warmte. Daarnaast vinden kinderen het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden om nieuwe dingen te leren.

Een aansprekende discipline hanteren
Maak gebruik van een aansprekende discipline. Stel duidelijke regels, geef op een heldere manier instructies en reageer snel en doortastend wanneer je kind ongewenst gedrag laat zien. Als de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, ontwikkelen kinderen zich het beste.

Realistische verwachtingen hebben
Heb je realistische verwachtingen van je kind? Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Je kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat het ongewenst gedrag gaat vertonen.

Goed voor jezelf zorgen
Zorg ook goed voor jezelf. De opvoeding van je kind wordt daar ook makkelijker en leuker van. Als ouder en mens heb je je eigen wensen en behoeften. Als je luistert naar je eigen behoeften, kun je makkelijker geduldig en consequent zijn. Bovendien kun je dan makkelijker aandacht geven aan je kind op de juiste momenten. (Bron: www.opvoeden.nl)


Gezonde eetgewoonten

Gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je kind. Dat heeft veel te maken met gezonde eetgewoonten. Als je kinderen leert om regelmatig en gevarieerd te eten, hebben ze daar hun hele leven voordeel van.

Deze tien tips kunnen je hierbij helpen:

1. Vaste tijden aanhouden voor de maaltijden en tussendoortjes is handig.

2. Je kunt het best het aantal tussendoortjes beperken tot maximaal vier. Zo beperk je het risico op overgewicht en het is beter voor de tanden.

3. Het is gezellig om zo veel mogelijk met het hele gezin tegelijk te eten.

4 Een ontbijt is voor je kind heel belangrijk.

5. 's Ochtends op de peuterspeelzaal is een stuk fruit heel lekker. Het is goed om wat af te wisselen in de soorten fruit die je meegeeft.

6. Trakteren op de peuterspeelzaal is een feest voor je kind. Je hoeft niet op iets eetbaars te trakteren. Kleine kinderen vinden een speeltje ook heel leuk.

7. Tussen de middag kan je kind weer extra energie krijgen van een volwaardige lunch. Daarin zitten volkorenboterhammen en wat fruit. Een paar kleine tomaatjes, stukjes komkommer, radijsjes of een wortel zijn ook lekker.

8. Voor tussendoor is het beter om je kind niet te veel frisdrank en sap te geven. Die zorgen namelijk voor behoorlijk wat extra calorieën en zijn slecht voor het gebit. Water of (vruchten)thee is een goed alternatief. Je kunt sap of frisdrank ook aanlengen met water.

9. Fruit, groente of brood vormen een gezond tussendoortje. Snoep, chips en andere minder gezonde voedingsmiddelen kun je beter bewaren voor speciale gelegenheden, zoals in het weekend.

10. Je kind leert dingen eten doordat jij afwisseling aanbrengt in de soorten voedingsmiddelen. Kinderen gaan vanzelf wennen aan eten dat ze eerst misschien nog niet zo lekker vinden. Sommige kinderen moeten wel tien tot vijftien keer iets proeven voordat ze gewend zijn aan de nieuwe smaak. Je kunt je kind ook af en toe laten kiezen tussen twee soorten beleg of twee soorten groente. (Bron: www.opvoeden.nl)


Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen te leren omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt.

Afspraken maken
Wanneer je je kind zakgeld of kleedgeld geeft, is het belangrijk om afspraken te maken over:

- het bedrag;
- wanneer je het geeft;
- waaraan je kind het moet uitgeven;
- waaraan je kind het mag uitgeven;
- wanneer je een verhoging geeft.

Zakgeld is een leermiddel en geen middel om te straffen en te belonen. Als jullie een bedrag hebben afgesproken, moet je kind daarvan op aan kunne

Hoeveel zakgeld?
Kinderen vanaf 6 jaar hebben een redelijk besef van de waarde van geld. Je zou dus vanaf de zesde verjaardag van je kind zakgeld kunnen geven. De hoogte van het zakgeld is iets wat je zelf bepaalt. Het hangt ook af van de afspraken die jullie samen maken.

Volgens Nibud.nl ontvangen kinderen van 6 tot 12 jaar € 1,- tot € 3,- per week. Jongeren vanaf 13 jaar ontvangen € 20,- tot € 22,- per maand.

Kinderen van een jaar of 12 of 13 kunnen vaak al goed de verantwoordelijkheid voor hun eigen kledingbudget dragen via kleedgeld. Als je kind hier al eerder aan toe is, kun je daar ook afspraken over maken.

Niet genoeg?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind iets duurs koopt dat het niet direct nodig heeft. Hier leren kinderen eigenlijk alleen maar van. Je kind kan natuurlijk ook sparen voor iets duurs.

Daarnaast heb je misschien de neiging om je kind af en toe iets extra's toe te stoppen. Dat kun je doen als beloning, maar doe het niet te vaak. Het is belangrijk voor later dat kinderen leren dat ze moeten rondkomen van het geld dat ze hebben. Veel kinderen vinden het lastig dat je voor een bepaalde periode maar een beperkt bedrag hebt. Om daarmee om te leren gaan, is het belangrijk dat zakgeld een vast bedrag is dat op een vast tijdstip wordt gegeven. (Bron: www.opvoeden.nl)


Kop-Zorg Opvoedcafé is het centrum in Alkmaar en omgeving voor ouders van kinderen en jongeren met een vorm van autisme of AD(H)D. Daarnaast zijn we er voor professionele opvoeders met een pedagogische vraag en ondersteunen we ouders met reguliere opvoedvragen.

Klik voor meer informatie op praktijkinformatie, over ons of contact.