Menu

Het centrum voor kinderen en jongvolwassenen met
een psychologische vraag.



Aanbod binnen Kop-Zorg Psychologie


Binnen Kop-zorg bieden wij vanuit de basis GGZ laagdrempelige hulp en ondersteuning aan kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een breed scala aan (psychische) problemen.
Hieronder bespreken wij een aantal van deze:

  1. Angstproblemen,o.a. angst met betrekking tot prestaties, angst in sociale situaties
  2. Gevoel van somberheid, niet lekker in je vel zitten
  3. Gedragsproblemen
  4. IQ (her-)tests
  5. Aandacht en concentratie problemen
  6. Moeite om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten


1) Angstproblemen,o.a. angst met betrekking tot prestaties, angst in sociale situaties

Iedereen is wel eens angstig of bang. Angst is een emotie die kan ontstaan wanneer er gevaar dreigt. Wanneer je bijvoorbeeld brand ruikt wordt je door deze gevoelens alerter en wordt je lichaam klaar gemaakt om actie te ondernemen. Op zo’n moment is de angst functioneel. Het kan ook zijn dat een angst minder functioneel is en je eigenlijk belemmert in je dagelijks leven. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan angst voor spinnen of angst om een presentatie te houden. Klachten die je kunt hebben ten gevolge van angst zijn onder andere duizeligheid, wazig zien, hartkloppingen, bijna verlamde spieren, zweten. Ook kun je dan bang zijn om dood te gaan of gek te worden. Angstklachten kunnen gevolgen hebben voor het functioneren van een gezin, van kinderen op school of volwassenen op het werk en zijn invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.
Binnen Kop-Zorg Psychologie proberen we de angstklachten aan te pakken door uitleg te geven over angst om vervolgens te kijken hoe het bij jou werkt. We zien bijvoorbeeld dat iemand met angstklachten vaak erg let op wat er in hem/haar omgaat; wat hij/zij denkt of voelt. We gaan kijken of we er niet anders over kunnen denken door te kijken hoe groot de risico’s nu echt zijn, we gaan onze mogelijkheden onderzoeken omdat we die vaak lager inschatten dan ze eigenlijk zijn en we kunnen oefeningen doen die je rustiger kunnen maken in een situatie die angst oproept. Dat kunnen ontspanningsoefeningen zijn of oefeningen waardoor je de aandacht minder richt op je angstige gedachten en meer op iets anders. Je angst wordt verder aangepakt door de situaties stap voor stap aan te gaan.


2) Gevoel van somberheid, niet lekker in je vel zitten

Je kan je op momenten somber voelen of niet lekker in je vel zitten. Iedereen heeft dit wel eens. Door hierover te praten met vrienden en/of ouders gaan deze gevoelens vaak vanzelf over. Op momenten dat iemand hier niet zelf uit komt, kan Kop-Zorg Psychologie je hierbij helpen. In gesprekken worden negatieve gedachten besproken en wordt er toegewerkt naar het gebruik van meer positieve gedachten. Ook wordt er stapsgewijs naar toegewerkt om weer meer leuke dingen te ondernemen, waardoor iemand zich prettiger gaat voelen. Hierbij is het belangrijk om dingen die zijn besproken, thuis te oefenen.


3) Gedragsproblemen

Iedereen heeft wel eens dat hij zich geïrriteerd voelt en daardoor sneller boos kan zijn.
Wanneer dit zich vaker voordoet en jij en de mensen om je heen hier last van hebben, kan Kop-Zorg Psychologie je hierin ondersteunen. Door middel van gesprekken waarbij we in kaart brengen hoe de boosheid zich opbouwt en hoe je anders kunt reageren. Tevens kijken we naar negatieve gedachten die snel voor irritaties kunnen zorgen. Verder worden er stop-denk-doe principes besproken en leer je die toe te passen.


4) IQ (her-)tests

In bepaalde gevallen kan het goed zijn om een intelligentie onderzoek te laten doen.
Bij intelligentieonderzoek wordt er naar veel verschillende aspecten van jouw functioneren gekeken. Het onderzoek geeft een beeld van je sterke kanten en laat ook zien met welke vaardigheden jij misschien meer moeite hebt. Bij Kop-Zorg Psychologie maken we voor intelligentie onderzoek gebruik van de WISC-V-NL. Deze test is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar en geeft aanwijzingen over leermogelijkheden.


5) Aandacht en concentratie problemen

Aandacht en concentratie problemen heeft iedereen zo nu en dan. Sommigen hebben hier zoveel last van dat het lastig is om mee te komen op school. Ze hebben moeite om de lesstof te volgen, hebben vaak niet goed gehoord wat de leraar zei. Vergeten vaak schoolspullen of komen te laat op school, thuis of bij het sporten. Op het werk kost het heel veel moeite om zich te focussen en werk af te krijgen. Hierdoor kan je opzien tegen werken en kan dit allerlei spanningen veroorzaken.
Tijdens gesprekken wordt gekeken hoe je met deze problemen kunt omgaan. Waardoor raak je snel afgeleid? Wat kan je anders doen en wat zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken waardoor je er minder last van hebt?


6) Moeite om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten

Het kan moeilijk zijn om vrienden te maken, een gesprek met iemand te beginnen. Of te bedenken wat de ander vindt of voelt, of hoe te reageren op iemand die wat zegt of vraagt. Samen wordt er gekeken of je misschien negatieve gedachten hebt die het moeilijk maken om vrienden te maken. Ook wordt er geoefend in gesprekjes aangaan, maar ook hoe op iemand te reageren en hoe je emoties kunt herkennen.


Kop-Zorg is aangesloten bij de Verwijsindex (VIN)

De Verwijsindex (VIN) is een digitaal hulpmiddel, dat professionals verbindt, indien ze bij dezelfde jeugdige (0 tot 23 jaar) of jeugdige met een overeenkomende ouder betrokken zijn. Door het afgeven van een signaal in de Verwijsindex weet een professional sneller of ook andere professionals betrokken zijn bij het gezin en/of jeugdige. Zo kunnen zij hun zorgen delen over het veilig opgroeien en het ontwikkelen van jeugdige.

Bekijk ook de informatiefilm op: www.verwijsindex.tv/ouders

Kop-Zorg Psychologie
Oudegracht 162
1811 CN Alkmaar
072 - 844 09 10
info@kop-zorg.nl

Klik voor meer informatie op praktijkinformatie, over ons of contact.