Hoe kom ik meer te weten?
Kom alleen of met je ouder(s), vriend of familie langs op Sint Laurensstraat 7a te Alkmaar, belt naar 072-844 09 10 of mail ons voor een eerste gesprek via info@kop-zorg.nl. Na dit gesprek maken we een vervolgafspraak en gaan we aan de slag. Samen kijken we wat voor zorg voor jou nodig is.
Veel gestelde vragen:
Hieronder vind je antwoord op veel voorkomende vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op! Bel dan naar: 072 - 844 09 10 of mail naar: info@kop-zorg.nl
Wat is autisme eigenlijk?
Met autisme bedoelen we in de regel: Autisme Spectrum Stoornis(ASS), klassiek autisme, asperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD).Bij autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan normaal. Met autisme word je geboren, en het blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Het wordt niet veroorzaakt door je opvoeding. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden, sociale contacten en ze hebben een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.
Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon, en ook per levensfase. Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief. Er zijn mensen met een vorm van autisme en een verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen met de juiste begeleiding een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang hulp nodig.
Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme.
Wanneer kom je in aanmerking voor een woonplek bij Kop-Zorg?
Om in aanmerking te komen voor een woonplek binnen Kop-Zorg zijn er een aantal criteria.
- Het wonen binnen Kop-Zorg is bedoeld voor jongvolwassenen, vanaf 18 jaar, met een vorm van autisme.
- De jongvolwassene is afhankelijk van hulp en ondersteuning bij het zelfstandig leren wonen/leven. Hierbij is de mate van zelfredzaamheid een belangrijke graadmeter.
- Kop-Zorg heeft een samenwerking met zowel de HAL als de BUCH-gemeenten. Jongvolwassenen die binnen deze gemeenten wonen kunnen zich aanmelden. Wanneer dit niet het geval is zullen eerst de desbetreffende gemeenten met elkaar in overleg moeten.
Om binnen Kop-Zorg te wonen is er een indicatie nodig. Deze indicatie zal door het WMO-loket van de gemeente bepaald worden. Een afspraak met het WMO-Loket is dan ook altijd de eerste stap om het proces in gang te zetten. Wat tegelijk kan is een oriënterend gesprek met Kop-Zorg Wonen. Zo kunnen wij alle informatie delen rondom het wonen binnen Kop-Zorg.
Wie kunnen er terecht bij Kop-Zorg ambulant?
Iedere (Jongvolwassene met een vorm van Autisme en of AD(H)D, vanaf 18 jaar, kan bij Kop-Zorg ambulant terecht die behoefte heeft aan ondersteuning in het dagelijks leven.
Welke begeleiding bieden wij binnen Kop-Zorg Wonen?
Wij bieden meerdere vormen van begeleiding. Afhankelijk van de gekregen indicatie wordt de mate/hoeveelheid van begeleidingsmomenten bepaald. De woonbegeleiders zullen voornamelijk praktische zaken oppakken. Hierbij moet je denken aan het huishouden, (financiële) administratie, boodschappen, huiswerkbegeleiding en individuele gesprekken. Dan is er nog Trajectbegeleiding. De trajectbegeleiders voeren samen met jou gesprekken met gemeenten en externe partijen. Ook zijn zij bereikbaar voor ouders en/of opvoeders. Als laatste kan er ook gebruik gemaakt worden van een Gedragsdeskundige. Wanneer er behoefte is aan gesprekken rondom gedrag, houding, gevoel en gedachten kan dit ingezet worden.
Welke begeleiding bieden wij binnen Kop-Zorg Ambulant?
We kunnen jou onder andere op de volgende gebieden ondersteunen:
- Administratie en financiën
- Sociale redzaamheid in contact met anderen
- Ondersteunen in het ontwikkelen en onderhouden van een sociaal netwerk
- Zelfredzaamheid en zelfoplossend vermogen vergroten
- In het vinden van een zinvolle dagbesteding
- Het vinden van dag/week structuur en in het plannen/organiseren
Tijdens in een intakegesprek zullen jouw hulpvragen in kaart worden gebracht.