Menu

Het centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een vorm van
autisme of AD(H)D



Autstekend 18-

Autstekend is speciaal voor jongeren tot 18 jaar die te maken hebben met autisme en/of AD(H)D. Bij ons vind je een veilige, vertrouwde plek waar je terecht kunt voor ondersteuning, begrip en begeleiding die aansluit op jouw unieke behoeften.

Bij Autstekend krijg je begeleiding die afgestemd is op jouw specifieke situatie. Of je nu ondersteuning nodig hebt in het dagelijks leven, hulp wilt bij het plannen van je schoolwerk, of zoekt naar manieren om sociale contacten te verbeteren – wij zijn er voor jou. We kijken altijd naar de hele leefomgeving, zodat we kunnen werken aan een stabiele en positieve basis in jouw leven. Als het nuttig is, betrekken we ook ouders, vrienden of school bij de begeleiding.

Veel gestelde vragen:

Hieronder vind je antwoord op veel voorkomende vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op! Bel dan naar: 072 - 844 09 10 of mail naar: info@kop-zorg.nl

Wat is autisme eigenlijk?
Met autisme bedoelen we in de regel: Autisme Spectrum Stoornis(ASS), klassiek autisme, asperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD).Bij autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier dan normaal. Met autisme word je geboren, en het blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Het wordt niet veroorzaakt door je opvoeding. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden, sociale contacten en ze hebben een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Hoe groot en op welke manier precies verschilt per persoon, en ook per levensfase. Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief. Er zijn mensen met een vorm van autisme en een verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen met de juiste begeleiding een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang hulp nodig.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme.

Wie kunnen er bij Autstekend terecht?
Ieder kind of jongvolwassene met een vorm van Autisme en of AD(H)D, tot 18 jaar, kan bij Kop-Zorg Autstekend terecht. Overigens geldt dat ook voor de ouders en professionele opvoeders.

Op welke gebieden kan Autstekend jou ondersteunen?
Autstekend probeert zo veel mogelijk aan te sluiten bij de hulpvraag van onze jongeren. Dit houdt in dat wij altijd zoekende zijn naar een totaal aanbod voor onze jongeren. Wij helpen jongeren en kinderen om zo geleidelijk mogelijk te groeien naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Dit doen wij bijvoorbeeld door individuele begeleiding of hulp bij ons Studiehuis. Daarnaast bieden wij verschillende activiteiten aan die bevorderend werken voor sociale vaardigheden.
Een voorbeeld hier van is het Kinderkookcafé. Ook doen wij ons best om jongeren zo veel mogelijk te activeren, dit doen wij bijvoorbeeld door een bootcamp of kickboks activiteit aan te bieden! Voor ons totaal aanbod kunt u terecht bij activiteiten!

Met wat voor methodes zijn jullie bekend om mee te werken?

Bij Autstekend werken wij met de methodieken 'Triple-P' en 'Geef me de vijf'. Triple-P is er op gericht om een positieve opvoedstijl aan te bieden. Daarnaast sluit Geef me de Vijf aan bij de doelgroep Autisme. 

Wat zijn activiteiten die je tijdens de begeleiding kan gaan doen?
Bij het aanbieden van begeleiding proberen wij zo creatief en divers mogelijk te zijn. Is een leerdoel bijvoorbeeld om sociaal contact aan te gaan en zelfstandiger te worden? Dan kunnen we de binnenstad in om een boodschap te halen om op deze manier praktische begeleiding aan te bieden. We ondersteunen en sturen onze jongeren om dan aan dit doel te werken. Bij het voeren van gesprekken met de jongeren proberen we aan te sluiten bij interesses (door bijvoorbeeld met kinderen te vissen in de gracht als dit hun hobby is). We willen namelijk dat je bij ons op je gemak bent voor dat we met je aan de slag kunnen!

Op basis waarvan wordt een begeleider uitgekozen?
Wij zoeken altijd naar een passende begeleider door rekening te houden met een goede match. Zo kan het voor een jongen van 16 jaar fijn zijn om een mannelijke begeleider te hebben zodat hij zich hier mee kan identificeren. Daarnaast is het voor een meisje van 9 meestal fijn om de warmte van een vrouw te voelen. Bij de intake proberen wij altijd zo goed mogelijk uit te vragen wat een goede match kan zijn met een kind. Op die manier kunnen wij namelijk ook bijdragen aan een goede start van de begeleiding!